Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Utredning och nya tester av Kung Markattas gröna te pågår

Testfakta har hittat spår av bekämpningsmedel i Kung Markattas gröna te som är en ekologisk och KRAV-märkt produkt. Här kommer en i nuläget så utförlig och uppdaterad bild som möjligt av det pågående ärendet.

Organet Testfakta har funnit 0,07 mg/kg av bekämpningsmedlet Azinfos-metyl i Kung Markattas Grönt Te. Gränsvärdet för konventionella produkter är 0,1 mg/kg, men eftersom Kung Markattas Gröna te är ekologiskt ska det inte förekomma alls.

- Teet odlas i Indien och packas i Holland, därför är det den holländska motsvarigheten till KRAV, Skal, som har utrett frågan, efter det att vi blev informerade. Deras bedömning är att nivåerna är så låga att det gröna teet "smittats" av indirekt besprutning, d v s att det kommer från andra, närliggande odlingar och har drivit in med vinden. Om teet hade besprutats direkt hade halterna varit betydligt högre, enligt Skal, berättar Peter Enberg Vice VD Kung Markatta.

Ekologiska odlingar drabbas ibland av indirekt besprutning, men i Kung Markattas te som testas i både Holland och Indien har Azinfos-metyl inte tidigare påträffats. Skal godkänner därför att det gröna teet i den aktuella batchen kan fortsätta att säljas som ekologiskt. KRAV-certifieringen utfärdas dock av Aranea Certifiering som alltså avgör huruvida en produkt kan bli KRAV-märkt eller inte.

- Enligt Skal ska testvärdena för te generellt divideras med fem, eftersom det går åt fem kilo färskt te för att tillverka ett kilo färdigt, torrt te. Nivån skulle därför bli 0,014 mg/kg att jämföra med gränsvärdet 0,1 mg/kg. Kung Markattas gröna te är inte farligare att dricka än vanligt, icke-ekologiskt te. De flesta teerna i Testfaktas test hade spår av bekämpningsmedel, men givetvis ska inte sådana här halter förekomma överhuvudtaget i ekologiska produkter. Och eftersom Kung Markattas gröna te är ekologiskt handlar detta om vår trovärdighet och ett ansvar gentemot konsumenterna, det säger Peter Enberg.

Enligt Livsmedelsverket har Testfakta gjort testet på ett alldeles för litet stickprov för att det ska kunna fungera som beslutsunderlag. Därför testas den aktuella gröna te-batchen på nytt enligt de regler som gäller för offentlig kontroll, d v s enligt Livsmedelsverkets direktiv, med ett mycket större stickprov. Resultat från det första testet, av två, kommer förhoppningsvis under eftermiddagen torsdagen den 5/11. Därefter kommer Kung Markatta, i samråd med Livsmedelsverket att fatta ett beslut om huruvida det gröna teet ska återkallas eller inte. Kung Markatta har lovat att gå till botten med den här frågan och det arbetet pågår just nu. Aranea Certifiering har dragit in vårt KRAV-tillstånd för det gröna teet, i väntan på beslut. Det gäller alltså inte för Kung Markattas produkter generellt utan endast för det berörda gröna teet.

- Teet testas alltså både i Indien och i Holland, men eftersom det handlar om många små batcher kan varje batch inte testas, utan det görs istället stickprover. Den aktuella batchen (B00026785) har inte testats tidigare. Den skulle naturligtvis ha stoppats redan i Indien eller i Holland om detta upptäckts. Hur många batcher som ska testas beror på odlarens historia. I detta fall har de levererat te under en tjugoårsperiod utan problem med bekämpningsmedel. Vi har varit en ekologisk leverantör och grossist sedan 1983 och har aldrig råkat ut för något liknande, det säger Peter Enberg Vice VD på Kung Markatta.

För mer information:

Peter Enberg, Vice VD, 019-30 73 11, 0708 69 22 03 alternativt på peter@kungmarkatta.se

Följ händelseutvecklingen via vår hemsida: www.kungmarkatta.se eller på facebook: Kung Markatta.

Om Företaget

Kung Markatta AB har ett av Sveriges bredaste sortiment av ekologiska produkter. Lennart Olsson startade företaget 1983, med drömmen om att kunna erbjuda svenska folket rena och hälsosamma livsmedel och förändra deras matvanor i en positiv riktning. Under varumärket Kung Markatta finns ca 130 produkter, allt från torkad frukt, ris och fröer till kakao, fullkornsbröd, te och olivolja. Idag omsätter Kung Markatta 180 miljoner (2008) och har ca 30 anställda. Företaget distribuerar flera andra varumärken, som t ex Yogi Tea, Alpro Soya, Urtekram Green & Black's och Schär.

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll