Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kung Markattas gröna te frias nu helt från misstanke om att innehålla bekämpningsmedel

Efter förra veckans rapporter och provresultat gällande Kung Markattas gröna te, kan nu samtliga inblandade aktörer meddela att Kung Markattas gröna te inte innehåller några som helst bekämpningsmedel. Laboratoriet Eurofins som genomfört testet medger nu att testet inte genomförts på ett korrekt sätt. Förklaringen till att det första testet visade på spår av bekämpningsmedel beror troligen på att teet har förorenats på något vis i laboratoriet.

- Efter att det påvisats spår av Azinfosmetyl i Kung Markattas gröna te vid ett test för Testfakta genomförde Eurofins ytterligare två så kallade B-prover av samma batch. Dessa prov visar inga spår av Azinfosmetyl eller andra pesticider utan är helt rena. Det är därför rimligt att anta att det första provet blev kontaminerat från något annat prov- eller analysmaterial i laboratoriet. Vi beklagar att Kung Markatta har drabbats och att det har skapats tvivel om deras ekologiska produkter. Vi beklagar samtidigt de problem som detta har medfört för Nyhetsbyrån Testfakta och deras kunder. För att undvika liknande problem i framtiden kommer vi nu att se över våra rutiner för den här typen av analyser och rekommendera att det genomförs ett B-prov om något uppseendeväckande skulle upptäckas, så som i detta fall, säger Petter Hjelmqvist, VD Eurofins Food & Agro Sweden AB.

- Testfakta är inget analysföretag utan anlitar ackrediterade laboratorium för att utföra olika analyser. Vi förutsätter att de analysrapporter vi får från laboratorierna är tillförlitliga. Om det är så att Testfaktas prov av Kung Markattas gröna te på något sätt har kontaminerats i laboratoriet är vi de första att beklaga hur detta drabbat företaget och dess varumärke. Men det är viktigt att understryka att Testfakta enbart agerat utifrån det material som laboratoriet presenterat för oss. Samtidigt ser vi det här som en isolerad händelse och har fortsatt fullt förtroende för Eurofins. Det säger Martin Hansson, redaktör Testfakta.

För mer information och bilder:

Petter Hjelmqvist, VD Eurofins Food & Agro Sweden AB, petterhjelmqvist@eurofins.se, 0705-71 79 81.

Martin Hansson, redaktör Testfakta, martin.hansson@estfakta.se, 08-602 08 72.

Peter Enberg, vVD Kung Markatta, peter@kungmarkatta.se, 0708-69 22 03.

Bilder på Peter Enberg samt bild på Kung Markattas gröna te finner du här: www.mynewsdesk.com/se/search/images?query=kung+markatta&sites=se.

Ämnen

Regioner


Om Kung Markatta

Kung Markatta AB har ett av Sveriges bredaste sortiment av ekologiska produkter. Lennart Olsson startade företaget 1983, med drömmen om att kunna erbjuda svenska folket rena och hälsosamma livsmedel och förändra deras matvanor i en positiv riktning. Under varumärket Kung Markatta finns ca 130 produkter, allt från torkad frukt, ris och fröer till kakao, fullkornsbröd, te och olivolja. Idag omsätter Kung Markatta 180 miljoner (2008) och har ca 30 anställda. Företaget distribuerar flera andra varumärken, som t ex Yogi Tea, Alpro Soya, Urtekram Green & Black's och Schär.

Om Testfakta

Testfakta är en nyhetsbyrå inom konsumentområdet som servar nordiska dagstidningar och fackpress med konsumentjournalistik baserad på resultatet från tester och analyser av konsumentprodukter. Alla tester och analyser utförs av ackrediterade laboratorier, specialiserade inom olika provnings- eller produktområden. Testfakta samarbetar med ett 20-tal laboratorier runt om i Europa.

Om Eurofins

Eurofins är en av världens största laboratoriegrupper med över 8000 anställda i 29 länder över hela världen. I Sverige utför de analyser på sina laboratorier i Jönköping, Stockholm, Uppsala, Kristianstad och Lidköping. Huvudkontoret finns i Lidköping. Eurofins erbjuder kemiska och mikrobiologiska analyser till kunder inom kretsloppets olika delar - lantbruk, livsmedel och miljö. Bland deras specialiteter finns också analyser av bl a bränsle, läkemedel, mjölk samt produktkontroll.

Relaterat innehåll