Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kung Markattas gröna te innehåller inte bekämpningsmedel - Metodfel i Testfaktas analys!

Testfakta uppgav att man hittat spår av bekämpningsmedel i Kung Markattas gröna te som är en ekologisk och KRAV-märkt produkt. Men Testfaktas analysresultat är fel. Kung Markatta har låtit Eurofins, vilket är ett ackrediterat laboratorium och det laboratorium som Testfakta anlitade, att genomföra tester i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer. Inga spår av gifter hittades i Kung Markattas gröna te.

Kung Markattas gröna te är ekologiskt och KRAV-märkt och därför ska teet inte innehålla några spår av bekämpningsmedel. Med anledning av Testfaktas påstående att man funnit rester av ett bekämpningsmedel i ett grönt te från Kung Markatta, har Kung Markatta låtit genomföra en analys i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer. Livsmedelsverket rekommenderar följande metod:

1. Livsmedelsverket rekommenderar analys av flera förpackningar. Kung Markatta skickade 10 förpackningar te till Eurofins från samma batch/sändning som Testfakta använt.

2. Livsmedelsverket rekommenderar att det genomförs ett A- och ett B-prov i syfte att verifiera att testet är korrekt. Eurofins genomförde både ett A- och ett B-prov. Fem förpackningar analyserades i respektive prov.

3. Eurofins genomförde även ett så kallat utbytesförsök (referensprov) i syfte att verifiera att analysinstrumenten fungerar som de ska. Genom att Eurofins tillförde bekämpningsmedel i utbytesförsöket, kunde man verifiera att analysinstrumenten gav utslag för bekämpningsmedlet och att resultaten av A- och B-provet därmed stämde. Således inga spår av bekämpningsmedel i Kung Markattas gröna te som är helt rent och därför även uppfyller alla kriterier för en KRAV-märkt och ekologisk produkt.

- Oerhört allvarligt att Testfakta går ut så hårt i media med uppgifter som är så dåligt underbyggda, det säger Lars Hällbom, Regelchef KRAV.

Testfakta genomförde inte sin undersökning i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer. Endast en förpackning analyserades. Vidare genomfördes varken A- eller B-prov.

- Det känns bra att Eurofins kunnat visa att det inte förekommer gifter i vårt ekologiska och KRAV-märkta gröna te. Min förhoppning är att liknande tester i framtiden genomförs i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer. Vi kommer nu att fortsätta att verka enligt vår vision, nämligen att erbjuda konsumenter ekologiska och naturliga produkter med hög kvalitet, säger Peter Enberg, Kung Markatta.

För mer information:

Peter Enberg, Vice VD, 019-30 73 11, 0708 69 22 03 alternativt på peter@kungmarkatta.se

Följ händelseutvecklingen via vår hemsida: www.kungmarkatta.se eller på facebook: Kung Markatta.

Ämnen

Kategorier


Kung Markatta AB har ett av Sveriges bredaste sortiment av ekologiska produkter. Lennart Olsson startade företaget 1983, med drömmen om att kunna erbjuda svenska folket rena och hälsosamma livsmedel och förändra deras matvanor i en positiv riktning. Under varumärket Kung Markatta finns ca 130 produkter, allt från torkad frukt, ris och fröer till kakao, fullkornsbröd, te och olivolja. Idag omsätter Kung Markatta 180 miljoner (2008) och har ca 30 anställda. Företaget distribuerar flera andra varumärken, som t ex Yogi Tea, Alpro Soya, Urtekram Green & Black's och Schär.


Relaterat innehåll