Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Spår av bekämpningsmedel i KRAV-märkt produkt

Ämnet Azinfosmetyl har hittats i Kung Markattas KRAV-märkta gröna te. Nu gör företaget en mer omfattande provtagning. Första provsvaret bör komma under eftermiddagen idag, torsdag 5/11. Certifieringsbolaget har tillfälligt återtagit produktens KRAV-certifikat, vilket innebär att den tillsvidare inte får säljas som KRAV-märkt.

Företaget Testfakta har funnit 0,07 mg/kg av bekämpningsmedlet Azinfosmetyl i Kung Markattas grönt te. Gränsvärdet för konventionella produkter är 0,1 mg/kg. Testfakta publicerar sina tester i lokala och nationella tidningar. Deras analys har gjorts på ett stickprov från en förpackning.

- Det här kan vara mycket allvarligt. Vi utreder situationen just nu. Kung Markattas produkter är ekologiska och då ska inte bekämpningsmedel förekomma, säger Peter Enberg, vice vd, Kung Markatta.

KRAV anser också att ärendet är allvarligt och har sedan i måndags, då Testfakta berättade om sina tester, arbetat tillsammans med det aktuella certifieringsbolaget och Kung Markatta för att bringa klarhet i situationen.

- Enligt Livsmedelsverket har Testfakta gjort testet på ett alldeles för litet stickprov. Vi testar därför själv samma batch enligt de regler som gäller för offentlig kontroll, säger Peter Enberg.

De nya testerna som Kung Markatta gör följer Livsmedelsverkets direktiv. Det innebär ett a- och ett b-prov från en betydligt större mängd teblad, 400 gram, som tas från flera olika förpackningar. Provresultatet blir sannolikt klart under torsdag eftermiddag.

- När vi får svar på testerna kommer vi att ta ett eget beslut om att återkalla teet eller inte, i samråd med livsmedelsverket. Det är oerhört viktigt för oss och alla inblandade att vi går till botten med denna fråga. Det handlar om vår trovärdighet, säger Peter Enberg.

KRAV äger och utvecklar regelverket och det är ackrediterade certifieringsbolag som utför kontroller och tester för att se till att KRAV-producenter följer regelverket. Det är certifieringsbolaget som tar beslut om ett KRAV-certifikat ska återtas eller inte.

Kontaktpersoner:

För frågor om Kung Markatta och provresultat, vänligen kontakta

Peter Enberg, vice vd, Kung Markatta 0708 692203

För frågor om KRAV, vänligen kontakta

Kristin Cooper, pressansvarig KRAV 070 665 95 30

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll