Gå direkt till innehåll
Undvik semestermage i sommar – 5 enkla tips

Pressmeddelande -

Undvik semestermage i sommar – 5 enkla tips

Sommarens ledigheter kan komma med semestermage som ett ovälkommet sällskap. Här är 5 enkla tips för att hålla magen på gott humör på resan.

Nu stundar snart en efterlängtad semester för många. Om du har planerat att resa bort kan det vara värt att ge magen lite extra uppmärksamhet denna tid, eftersom det är vanligt att man råkar ut för att magen hamnar lite i olag eller att man har en uppblåst mage.

Orsakerna varierar, ibland kan det bero på att vi har fått i oss någon form av bakterier som vi inte är vana vid och som våra magar inte är så väl rustade att ta hand om. Här gäller klassiska tips på utlandssemestern som att tvätta/sprita händerna ofta och noga, undvika kranvatten i alla former, vara försiktig med råa grönsaker, glass, råa ägg och majonnäs.

Stillasittande och ändrade rutiner

Ibland kan man känna sig lite svullen och uppblåst och det räcker med en lång bil- eller tågresa med mycket stillasittande och sämre tillgång till toaletter för att lägga grunden till det. Kombinationen av att sedan bo på bortaplan och kanske nya matvanor kan göra att kroppen inte fungerar precis som vanligt. Här kommer några enkla tips för att undvika semestermage.


5 tips för en lugn mage

  1. Rör på dig på resan. Om du åker bil, ta en rask promenad i samband med pauser. Om du åker tåg eller flyg, ställ dig upp och gå runt med jämna mellanrum – bra för både mage och blodcirkulation.
  2. Ät inte stora mängder vitt bröd, pasta, te och andra livsmedel om du brukar ha lätt för att få trög och svullen mage.
  3. Ät gärna fiberrika frukter och grönsaker. Fikon, rabarber, dadlar och tamarind är extra bra om du har lätt för att få trög mage. Det finns även praktiska tuggtärningar med dessa frukter som är enkla att ta med på resan.
  4. Drick mycket och rör på dig när du har kommit fram på resmålet. Raska promenader eller till exempel en joggingtur på morgonen kan göra underverk för tarmarnas arbete.
  5. När vi ändrar matvanor eller till exempel tar antibiotika kan det påverka tarmfloran. Mjölksyrabakterier finns naturligt i kroppen och är en del av en balanserad tarmflora. Du kan få i dig mjölksyrabakterier både genom vissa livsmedel och som tillskott.

Bakterietillskott att ha med på resan

Probi Original är Sveriges mest köpta bakterietillskott med mjölksyrabakterier* och finns även i en praktisk reseförpackning – Probi Travel Pack. Bakteriestammen Lactobacillus plantarum 299v (LP299V®) – som finns i Probi Original – är resultatet av över trettio års svensk forskning. Den har i kliniska studier visat förmåga att överleva matsmältningspassagen och kolonisera tarmen och på så sätt påverka tarmfloran. Varje kapsel innehåller minst 10 miljarder bakterier. Läs mer om Probi Original här.

Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost och en hälsosam livsstil.

*Källa: Iqvia, Rullande 12 månader, v 16 2022, Apotek totalt.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Midsona Sverige marknadsför väldokumenterade produkter inom ekologiska livsmedel, hälsolivsmedel, egenvård och skönhet för dagligvaruhandeln, för apotek och för hälsofackhandeln. Bland våra varumärken hittar du bland annat Probi, Eskio-3, Blutsaft, Friggs, Kung Markatta, Earth Control, Gainomax, Swebar och Urtekram Beauty.

Kontakter

Charlotte Westergren

Charlotte Westergren

Nordic brand manager Mivitotal, Blutsaft, Movo +46738566572