Gå direkt till innehåll
Omega-3 fettsyror viktiga för gravida och fostrets utveckling

Pressmeddelande -

Omega-3 fettsyror viktiga för gravida och fostrets utveckling

Den största kliniska studien någonsin på gravida kvinnor som fått en hög koncentration av omega-3-fiskoljan DHA (dokosahexaensyra) visar en minskning i antalet förlossningsdepressioner i förhållande till den allmänna förekomsten. Studien visar också på stora hälsofördelar för det nyfödda barnet.

I en av världens största omega-3 studier genomförd på 2399 kvinnor från graviditetsvecka 20 – DOMINO (1) (Docosahexanoic acid (DHA) to Optimise Mother and Infant Outcomes) var syftet att undersöka effekterna av kosttillskott med DHA hos gravida för att förebygga förlossningsdepression och förbättra utveckling hos nyfödda.

Studien visade inga signifikanta skillnader mellan gruppen kvinnor som fick kosttillskott med DHA och de som fick placebo (9,67% respektive 11,19%). Däremot var skillnaden stor jämfört med den allmänna förekomsten av förlossningsdepression, som uppskattas drabba upptill 15 % av alla nyförlösta kvinnor. Detta motsvarar en minskning med 35%. Minskningen i placebogruppen (23%) visar på betydelsen av att omhändertagande, uppskattning och stöd generellt har en stor betydelse för att förebygga förlossningsdepression.  

För tidig födsel och låg födelsevikt är två stora riskfaktorer för hälsan och utvecklingen hos barn. I gruppen som fick kosttillskott med DHA minskade andelen för tidigt födda barn med hälften. Incidensen av låg födelsevikt minskade med 35%, allvarliga incidenser hos barnen minskade med 61% och intensivvårdsbehandling minskade med 43%.

Olika internationella experter och organisationer rekommenderar idag ett intag av fiskolja med hög koncentration av DHA – minst 200 – 300 mg per dag under graviditeten (2).

I DOMINO användes ett kosttillskott som nu finns tillgängligt i Sverige under namnet Efalex Mor & Barn. Efalex Mor & Barn är en nyhet för alla gravida som vill komplettera sin kost med högkoncentrerad omega-3. Fiskoljan i Efalex Mor & Barn har en hög koncentration av DHA (375 mg/kapsel) för en bekväm ”en om dagen” dosering för gravida och ammande. Doseringen är i linje med Livsmedelverkets rekommendation till mödravården, som lyder: ”Särskild DHA behövs för att fostret ska utvecklas optimalt, bland annat när det gäller motorik, minnesfunktion och kognitiv förmåga”(3).

Efalex Mor& Barn finns idag tillgängligt på apotekkedjan Medstop och i hälsofackhandeln.

 Referenser:



    1. Makrides et al. Docosahexaenoic Acid (DHA) to Optimise Mother and Infant Outcomes. AMA 2010; 304 (15).
    1. Koletzko B et al. The roles of long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation and infancy: review of current knowledge and consensus recommendations. J Perinat Med. 2008;36(1):5-14.
    1. Råd om bra mat för gravid – handledning för mödravården. Livsmedelsverket augusti 2010.



För ytterligare information kontakta: MaxMedica AB Susanne Berg, produktchef 040-660 20 40 susanne.berg@midsona.se

MaxMedica AB är ett av Sveriges främsta företag inom hälsa och egenvård. MaxMedica förser apotek, hälsofackhandel och dagligvaruhandel med starka varumärken som Esberitox, MyggA, Floradix Blutsaft och Liposinol. Bolaget ingår i Midsona-koncernen, som på den nordiska marknaden tillverkar, distribuerar och marknadsför egenvårdsprodukter. Allt med fokus på att förbättra människors hälsa och välbefinnande.

Ämnen