Gå direkt till innehåll
Låt inte ett skavsår hindra dig i Vasaloppet – 5 tips som förebygger skoskav

Pressmeddelande -

Låt inte ett skavsår hindra dig i Vasaloppet – 5 tips som förebygger skoskav

I dag startar Vasaloppets vintervecka med tiotusentals åkare i bland annat Vasaloppet, Tjejvasan och Öppet spår. För att det ska bli en härlig upplevelse är det viktigt med rätt uppladdning och att förebygga skavsår på fötter och händer, så att inte det blir ett hinder mot mål. Skulle det behövas står sjukvårdarna står redo med Compeeds skavsårsplåster snabbt till hands.

Under skidloppen uppstår både friktion och värme hos åkarna och den kombinationen innebär att skavsåren brukar vara många.

"Compeed fortsätter att sponsra Vasaloppets sjukstugor år efter år och vi är glada att kunna underlätta för åkarna genom att erbjuda omedelbar smärtlindring i form av skavsårsplåster", säger Jenny Evertsson, Nordic brand manager för Compeed.

    Det finns också flera saker du som åkare kan göra för att undvika och lindra skavsår, så att loppet blir en så fin upplevelse som möjligt.

    5 tips på hur du undviker skavsår på Vasaloppet

    1. Använd pjäxor och handskar som sitter bra och som du har använt tidigare.
    2. Undvik bomullsstrumpor som inte leder bort svett och fukt på ett bra sätt, välj istället syntet eller ullmaterial som är bättre på att hålla fötterna torra.
    3. När du tränar, se om fötterna och händerna blir röda och ömma på vissa belastningspunkter. Täck dessa punkter med skavsårsplåster innan du ger dig ut i spåren.
    4. Ta med dig extra skavsårsplåster i fickan så att du är beredd. Om du känner att fötter eller händer börjar ömma, se till att sätta på skavsårsplåster innan det blir värre.
    5. Uppsök sjukvårdare vid kontrollerna om du behöver hjälp. De kan hjälpa dig med skavsårsplåster från Compeed som minskar smärtan, ger tryckavlastning och skydd.

    Rekommenderas av tävlingsläkare

    Compeed är effektivt i blåsans alla faser, men ju tidigare du applicerar plåstret, desto snabbare läker blåsan. Därför är det viktigt att känna efter hur kroppen mår och ta ett par minuters paus för att hinna sätta på ett skavsårsplåster och ge dig själv chansen att kunna fullfölja loppet utan att få smärtsamma skavsår.

    Skavsårsplåster från Compeed innehåller en aktiv gel med fuktabsorberande partiklar. Plåstren finns i olika storlekar och de appliceras på blåsan och fungerar som ett extra hudlager som avlastar, minskar smärtan och skyddar mot vatten, smuts och bakterier. De rekommenderas av Vasaloppets tävlingsläkare som en del av förberedelserna.

    Compeed skavsårsplåster finns att köpa på alla apotek och dagligvarukedjor, i flera sportbutiker samt hälsofacksbutiker.

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier


    Midsona Sverige marknadsför väldokumenterade produkter inom ekologiska livsmedel, hälsolivsmedel, egenvård och skönhet för dagligvaruhandeln, för apotek och för hälsofackhandeln. Bland våra varumärken hittar du bland annat Probi, Eskio-3, Blutsaft, Friggs, Kung Markatta, Earth Control, Gainomax, Swebar och Urtekram Beauty.

    Kontakter

    Jenny Evertsson

    Jenny Evertsson

    Nordic brand manager Friggs & Yogi