Gå direkt till innehåll
Midsona Sverige övergår till fossilfria vägtransporter och ansluter sig till Transportinitiativet.
Midsona Sverige övergår till fossilfria vägtransporter och ansluter sig till Transportinitiativet.

Pressmeddelande -

​Midsona ställer om till fossilfria transporter med Transportinitiativet

Sverige behöver ställa om till fossilfria vägtransporter för att klara klimatmålen. Nu ansluter sig Midsona Sverige till Transportinitiativet - senast år 2025 ska företagets alla inrikestransporter vara fossilfria.

 - För oss är det självklart att stödja detta och vi har redan börjat övergå till förnybart bränsle, säger Tobias Traneborn, supply chain director Midsona Sverige AB. 

Transporter inom Sverige står för cirka en tredjedel av de svenska utsläppen av växthusgaser. Nu vill dagligvaruindustrin vara en föregångare i klimatarbetet och branschorganisationen DLF inför Transportinitiativet, som är ett frivilligt ställningstagande för medlemsföretagen.

Målet är tydligt: Alla vägtransporter inom Sverige ska senast år 2025 vara fossilfria. Initiativet gäller såväl egna som köpta transporter.

Viktigt ställningstagande

För Midsona Sverige är det självklart att skriva under på Transportinitiativet. Bolaget kommer att göra en nulägesanalys för att se hur stor andel av vägtransporterna som är fossilfria i dag och därefter görs en årlig rapportering till DLF.

- Vi på Midsona arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor och vi är en bit på väg. Från vårt lager i Falköping transporteras varorna med förnybart bränsle exempelvis. Vår ambition är att vara i framkant på de krav som initiativet ställer, säger supply chain director Tobias Traneborn.

Förnybara bränslen

Bolaget Midsona Sverige ingår i den börsnoterade Midsonakoncernen, en av de ledande aktörerna inom hälsa och välbefinnande i Norden. Företaget har i sin portfölj välkända varumärken som exempelvis Kung Markatta, Friggs och Urtekram. Midsonas hållbarhetsstrategi handlar om att kunna hjälpa människor att må bra, utan att det sker på bekostnad av nuvarande och framtida generationers möjlighet att också må bra.

- Omställningen till fossilfria vägtransporter är en viktig och naturlig del i det arbetet. Vi kommer att gå över helt till förnybara bränslen så snart det är möjligt och även se över vår tjänstebilspolicy. Tillsammans som bransch kan vi göra stor skillnad, säger Tobias Traneborn. 

Sikte på 1,5-gradersmålet

Bakgrunden till Transportinitiativet är att i december 2015 enades världens länder om ett nytt klimatavtal med syftet att den globala temperaturökningen ska stanna vid maximalt 1,5 grader. För att Sverige ska klara sitt mål har regeringen bland annat startat plattformen Fossilfritt Sverige och beslutat att koldioxidutsläpp från transportsektorn ska minska med 70 procent till år 2030.

Mer information om Transportinitiativet finns på DLF:sTransportinitiativet

Ämnen

Kategorier


Midsona Sverige marknadsför väldokumenterade produkter inom ekologiska livsmedel, hälsolivsmedel, egenvård och hygien för dagligvaruhandeln, för apotek och för hälsofackhandeln.

Vi vill göra det lättare för alla människor att själva bidra till sundare liv i vardagen.

Midsona Sverige ingår i den nordiska koncernen Midsona som är noterad på Stockholmsbörsen.

Relaterat innehåll