Gå direkt till innehåll
Foto: Marisa Alvarsson
Foto: Marisa Alvarsson

Pressmeddelande -

Kung Markatta ett av Sveriges mest hållbara varumärken

Ekologiska Kung Markatta är ett av Sveriges mest hållbara varumärken, enligt svenska konsumenter. Varumärket placerar sig på en hedrande sjunde plats av 355 på Sustainable Brand Index, efter stora varumärken som Ikea, Coop och Ica.

- Det känns fantastiskt roligt att få den bekräftelsen. Ekologi och hållbarhet är ju en del av vårt DNA, säger Linda Wass, brand manager på Kung Markatta.

Sustainable Brand Index är en årlig oberoende undersökning där över 50 000 konsumenter i Norden och Nederländerna betygsätter varumärkens hållbarhetsarbete. Det är den största utvärderingen i Europa av sitt slag och kriterierna bygger på FN:s hållbarhetsmål. Enbart i Sverige är 355 varumärken rankade på listan.

I år står Ikea som svensk vinnare, följt av Änglamark, Lantmännen, Coop, Ica, Apoteket och Kung Markatta. För Kung Markattas del innebär det en position på tredje plats bland alla landets livsmedelsleverantörer. Det senaste året har Kung Markatta lanserat en rad vegetariska proteinprodukter, växtbaserade drycker och även fokuserat på förpackningar och transporter.

- Kung Markatta har satsat på hållbarhet ända sedan starten 1983 och vi är glada att konsumenterna ser vår trovärdighet i den här viktiga frågan. Men vi tänker inte slå oss till ro med det, utan vi fortsätter vårt arbete för att bli ännu bättre. Nu ingår vi, genom vår ägare Midsona, till exempel i Plast- och Transportinitiativet för att minska miljöpåverkan ytterligare, säger brand manager Linda Wass.

Klyfta mellan intresse och handling

Placeringen i Sustainable Brand Index är en klättring uppåt från i fjol då varumärket rankades på tolfte plats totalt. Undersökningen konstaterar också att i Sverige finns de mest hållbarhetsintresserade konsumenterna, med Norge och Finland på stark frammarsch. I Sverige är exempelvis 37% av de tillfrågade konsumenterna villiga att betala 10% mer för ett hållbart lunchalternativ.

Men i samtliga länder finns det ändå en signifikant klyfta mellan intresset för hållbarhet och att göra konkreta förändringar. ”Det är ungefär som med gymmet. Du vet att du borde gå dit, men många gör det ändå inte” skriver grundarna av Sustainable Brand Index i rapporten. 

Kung Markatta har tagit tag i utmaningen genom de senaste lanseringarna. 

- Som varumärke måste vi fortsätta göra det enkelt för konsumenten att göra hållbara val, där utbudet även känns lockande utifrån smak och innovation. Det senaste året har vi till exempel tagit fram snabblagade ekologiska och vegetariska middagar. Vi är ett innovativt varumärke och kommer inte att sakta ner på tempot, säger Linda Wass.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Midsona Sverige marknadsför väldokumenterade produkter inom ekologiska livsmedel, hälsolivsmedel, egenvård och hygien för dagligvaruhandeln, för apotek och för hälsofackhandeln.

Vi vill göra det lättare för alla människor att själva bidra till sundare liv i vardagen.

Midsona Sverige ingår i den nordiska koncernen Midsona som är noterad på Stockholmsbörsen.

Relaterat innehåll